
Leesclub Java-eiland
Elke 6 tot 7 weken wordt een door allen gelezen boek besproken. Voor contact, stuur een bericht naar tinewiegman@hetnet.nl

Heus, samen lezen maakt boeken nog mooier.
Gelezen worden boeken van stand; een stand die uiteraard ter zitting betwist kan worden.
Doorgaans wagen wij ons aan fictie, maar we gaan een biografie of familiegeschiedenis ook niet uit de weg. De laatste tijd zijn klassieke waarden als Maupassant en Couperus ter tafel gekomen, maar ook eigentijdse schrijvers als Oek de Jong, Alexander Münninghof en Tommy Wieringa.
Kortom, al wat na afloop van het litterair gesprek aangedragen wordt en de algemene instemming wegdraagt.
De leesclub presenteert
Door Maarten van Loggem
De leesclub van het Javaeiland, met een enkele deelnemer van vlak over de grens, raakt al aardig belezen. Open voor alles en ruim van geest, hebben we inmiddels kennis genomen van de pogingen iets van het Russische plattelandsleven te maken bij Toergenjef, tot en met de modernste driften zoals verwoord door Niña Wijers en Leonard Pfeiffer; die met hun ongebreidelde fantasie de, de Nederlandse literatuur lange tijd aangewreven spruitjesgeur zo radicaal wegblazen hebben, dat je er bijna naar terugverlangt.
Tijd voor een balans, een top 5.
Een paar leestips, hoe persoonlijk ook, zijn immers nooit weg.
5. Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells
Geheel volgens de door Jane Austen 200 jaar geleden uitgezette lijnen wordt de lezer een Grote Liefde voorgeschoteld waarvoor vele moeilijkheden en misverstanden uit de weg geruimd moeten worden. Gul voegt Wells daar een wel heel bijzondere crime passionel aan toe. En dan heeft hij ook nog een machtig toetje in petto. Turks Fruit en Love story zijn er niks bij. De vrouwelijke geliefde (waarom is in dit soort boeken de vrouw altijd de pineut?) moet aan kanker sterven.
Eigenlijk geen echte literatuur, maar een verrekt goede keukenmeidenroman.
We hebben er van gesmuld. Moet ook een keer kunnen.
4. Dochter van de eeuw – Pat Barker
Rauw Engels realisme waarin de schraalheid van het arbeidersbestaan in de eerste 80 jaar van de 20e eeuw overtuigend gekenschetst, en de onwrikbaarheid van de klassenmaatschappij aangekaart wordt.
3. De vijand van mijn vader – Almudena Grandes.
Misschien niet het beste boek van Grandes, maar goed genoeg om een indruk te krijgen van haar grootse cyclus – waar dit verhaal een onderdeel van is – over de nasleep van de Spaanse Burgeroorlog. Een nasleep die, zoals de recente ontwikkelingen bewijzen, Spanje nog steeds verdeeld houdt. Extra leestip voor een vakantie: het 1000 bladzijden dikke “Het ijzig hart”.
2. Judas – Amos Oz
De lezer wordt meegezogen in de twijfel van de hoofdpersonen aan het bestaan op zich en aan het leven in de staat Israël.
1. Boven is het stil – Gerbrand Bakker
Met griffel en voor mijn part stip. Een Nederlands boek, en dat niet uit chauvinisme, op nummer 1 (denk de echo er maar bij).
Een plattelandsverhaal waarvan je aanvankelijk denkt dat het zich “deep in the heart of Texas” of in de Australische outback afspeelt. Maar alles blijkt op fietsafstand in Waterland gesitueerd. Waarom deze avonturen op de vierkante poldermeter zo groots zijn, is niet uit te leggen, dat is de magie van Bakker.
Dit is mijn top 5. Medelezers zullen het er vast niet mee eens zijn. Gelukkig maar, anders konden we er wel mee ophouden. Ons volgende boek voor voor 6 nov. '17 zal zijn "The Circle" van Dave Eggers.
Hou je van het betere boek en wil je ook van mening verschillen? Er is nog plaats in het clubje.