Leesclub Java-eiland

 

Elke 6 tot 7 weken wordt een door allen gelezen boek besproken. Voor contact, stuur een bericht naar tinewiegman@hetnet.nl


De leesgroep is 8 jaar oud!

Je denkt dat de tijd stilstaat totdat je omkijkt; het is wel degelijk in 2015 dat we begonnen zijn met een toch al niet al te jonge groep, die – al omkijkend moet je het toegeven – toch echt 8 jaar ouder geworden is. De tred is wat trager geworden, tenminste één gehoorapparaat (onzichtbaar, nietwaar) heeft zijn intrede gedaan en er is ziekte in ons midden.

De tijd eist zijn tol; waar hebben we het aan verdiend? Je kunt er niet over in discussie gaan. Maar op zich gaat het goed met de leesclub, anders hadden we het niet zolang volgehouden. We zijn zelfs gegroeid sinds het begin. Tine, Kitty, Dorien, Maarten en Wietske bleven, Mary vertrok en  Mieke, Els, Monique en Ann kwamen.

Daarmee is en blijft lezen een vrouwen- en ouderenzaak. De dames en enkele heer lazen dan wel weer 2 keer meer boeken van mannen dan van vrouwen. 19 van de 58 door de jaren heen gelezen boeken is door een vrouw geschreven, waarvan er ééntje 2 keer ter lezing gekozen is(Ali Smith). En om helemaal precies te zijn: 1 van de 58 is van de hand van een transgender. Nog wat opvallende statistiek. 25 van de 58 zijn in het Nederlands geschreven en 16 oorspronkelijk in het Engels; en van de grote Europese talen hebben we het Italiaans tot nu toe overgeslagen. We hebben 55 romans gelezen en drie keer een biografie of familiegeschiedenis. De keuzes zijn heel divers: van klassiekers als Maupassant en Couperus tot moderne grootheden als P. Roth en Brouwers, die om en nabij het lezen stierven, en tot jonge schrijvers als Jaap Robben en Shaleh Rezazadah.

Wat valt er te zeggen over de komende 8 jaar? Zou ons in deze samenstelling nog 58 boeken vergund zijn? Ik durf er nauwelijks aan te denken De tijd zal weer niet ter verantwoording te roepen zijn, maar zal het wel leren.

Maar met verloop kan de groep natuurlijk 100 jaren worden en 1000 boeken lezen. Dat wel! Zou er dan nog iemand weten wie de eerste leden waren?

Overigens is de leesgroep met 9 leden op dit moment “vol”. Al willen we misschien voor een o zo zeldzame lezende heer een uitzondering maken.


Heus, samen lezen maakt boeken nog mooier.

Gelezen worden boeken van stand; een stand die uiteraard ter zitting betwist kan worden.

Doorgaans wagen wij ons aan fictie, maar we gaan een biografie of familiegeschiedenis ook niet uit de weg. De laatste tijd zijn klassieke waarden als Maupassant en Couperus ter tafel gekomen, maar ook eigentijdse schrijvers als Oek de Jong, Alexander Münninghof en Tommy Wieringa.

Kortom, al wat na afloop van het litterair gesprek aangedragen wordt en de algemene instemming wegdraagt.