JavaDrinks

Zondagmiddag 19 november 2023 was in hotel Jakarta op de kop van Java-eiland weer onze halfjaarlijkse borrel JavaDrinks. Ondanks het slechte weer kwamen ongeveer honderd bewoners van alle leeftijden langs, waaronder veel bezoekers van de Buurtsoos.

Aan het begin vertelde Tine Wiegman over de verwikkelingen rond de Kop van ons eiland, aan de hand van de acties van een groep buurtbewoners. Een daarvan, Huub Juurlink, heeft een ontwerp gemaakt voor de Kop en de omgeving van hotel Jakarta. Maar alles is onzeker zolang niet is besloten waar het slavernijmuseum komt. Tine's verhaal staat hier.

Onder het genot van een hapje en drankje gingen de bezoekers in persoonlijke gesprekken verder op dit onderwerp in. Veel oude en nieuwe bekenden voerden geanimeerde gesprekken en beloofden al dan niet een vervolg op hun contact.

Al met al kunnen wij terugkijken op een zeer geslaagde middag waarin bewoners oude en nieuwe banden aanhaalden, afspraken maakten en plannen smeedden.

Victor Budke


Na de drukbezochte buurtborrel van ons Stadsdorp in november 2022, was het even de vraag hoe in 2023 de opkomst zou worden, op zo’n heerlijke zonnige dag. Hadden de huis-aan-huis bezorgde flyers de mensen aangesproken?

Geen zorg! De gezellige ruimte in Hotel Jakarta stroomde weer vol met buurtbewoners, vertrouwde en nieuwe gezichten. Elkaar leren kennen bij een hapje en een drankje op deze mooie plek, cruiseschepen voor het raam, uitzicht op het zomerse water, wat een buitenkansje!

Namens het Stadsdorp heette Rob van Leeuwen de bezoekers hartelijk welkom. ‘Natuur op het Java-eiland’ stond op de uitnodiging. Twee eilandbewoners van het eerste uur kwamen met ons hun enthousiasme delen over andere ‘buren’ op het eiland: planten en vogels.

Stadsbotanist Claud Biemans (we kennen haar van restaurantschip ”Het Einde van de Wereld” aan de Javakade) liet ons zien dat hier een schat aan vaak heel bijzondere planten groeit - tegen de kades, tussen stoepstenen, op onverwachte plekjes. Allerlei soorten varens, minuscule vetplantjes, van de zeldzame Bleke Hoornbloem tot de niet uit te roeien Japanse Duizendknoop. (Later in 2023 verschijnt van haar een fotoboek over de planten op het eiland.)

Rob van Leeuwen is sinds jaar en dag vogelliefhebber. ‘Hoe zien vogels Java-eiland’ was de vraag waar hij mee begon. Hij kwam tot de verdeling: vogels op het land, zoals de meesjes, vogels op het water waar nu op slordige nesten de meerkoeten broeden, en hoog in de lucht de gierzwaluwen – en nog veel meer.

Terwijl er na de lezingen nog geanimeerd werd gepraat, konden we op een scherm nog veel meer mooie foto’s van planten en vogels bekijken.

De bezoekers gingen na afloop tevreden naar huis, zij hadden weer nieuwe medebewoners leren kennen. De interessante verhalen over de planten en vogels zorgden voor grotere waardering voor de natuur rond onze huizen.

Veel dank voor de gastvrije ontvangst van Hotel Jakarta en voor de organisatoren van deze middag.