Winterdiner

In 2024 is het tien jaar geleden dat initiatiefnemers hier op het eiland begonnen met buurtactiviteiten onder de naam Stadsdorp Java-eiland.  Activiteiten zoals ons inmiddels vertrouwde Winterdiner, dat vanavond een mooi begin vormde van dit jubileumjaar. Restaurantschip ‘Einde van de wereld‘ is al vele jaren  het geliefde adres voor een gemoedelijke, ongedwongen maaltijd. Namens het Stadsdorp heette Rob van Leeuwen de bezoekers hartelijk welkom op dit schip, aan de kade van de IJhaven. Hij beloofde, daarbij passend, een avond met een nautisch tintje: te beginnen met een oefening   bakboord-stuurboord.

Bij het eerste muzikale optreden klonk, van componist Haydn, de Sailors song’, een lied over het zware werk van zeelieden op volle zee, ferm gezongen door Victor Budke, op de piano begeleid door Wim van den Hoek, die we bij binnenkomst al hadden gehoord met gezellige achtergrondmuziek.

Aan zes tafels werd onder het eten geanimeerd gepraat, bekende en nieuwe gezichten. Buurtbewoners maakten kennis, wisselden ervaringen uit, en waren het erover eens dat we op een fijne plek wonen. Bij goed kijken meende ik duidelijk ‘verjonging’ te zien.

Na het hoofdgerecht werden we verrast met een optreden van de jonge artieste Rissa, singer-songwriter en sinds enkele maanden buurtbewoner. Bij haar drie songs begeleidde zij haar aangename stem met gitaar. Luid applaus, en wat fijn dat zij beloofde op te treden bij onze jubileumviering op 30 juni!

De vrijwilligers van de keukenbrigade hadden weer goed hun best gedaan, de stemming was opperbest.  Claud Biemans, directeur van Einde van de Wereld, vertelde dat er iedere woensdag en vrijdag maaltijden zijn op het schip, vaak met muziek of poëzie.

De avond was voorbij gevlogen, veel dank voor de medewerkers van het schip en de organisatoren van ons Stadsdorp, en we hebben een mooi vooruitzicht: volgend jaar weer !!!

Mieke Groen


Op zondag 19 februari 2023 organiseerde Stadsdorp Java-eiland het zesde, jaarlijks terugkerende Winterdiner voor buurtbewoners.

Het diner vond plaats in de restaurantboot Het Einde van de Wereld, Javakade 61.

Een mooi verzorgde uitnodiging - huis aan huis verspreid - een aantrekkelijk programma - een tot de verbeelding sprekende locatie - en de aanmeldingen stroomden binnen.

Rob van Leeuwen heette iedereen welkom, hij stelde de vraag: WAAR ZIJN WIJ? Hij schetste compact de ontstaansgeschiedenis van ons eiland, geïllustreerd met een snelle reeks historische kaarten – van havengebied naar woonwijk.  Op z’n Amsterdams: ‘waar water is wordt zand gestort, waar zand is wordt water gegraven… ‘

Waar zijn wij?  Nog specifieker verteld door de presidente van ‘Het Einde van de Wereld’, Claud Terletski. Van de vrolijke krakerskantine toen de havenactiviteiten verdwenen, tot het sfeervolle schip waar alweer bijna 40 jaar maaltijden verzorgd worden en dat zo een ontmoetingsplek bleef voor de pioniers van het eerste uur en de nieuwkomers van Java-eiland.

Zo, we wisten waar we waren, de maaltijd kon beginnen! Prima bereid en geserveerd door de trouwe ploeg vrijwilligers van de boot. Na het hoofdgerecht trad Jedan Tutuhatunewa op, geliefde gast van het vorige winterdiner. Daar was hij geëindigd met een Iers lied, nu begon hij met een Ierse ballade, zichzelf begeleidend op de ukelele. Hij schakelde over op gitaar, een cowboyliedje werd voorzichtig meegezongen. We wonen op een eiland, daarom eindigde hij zijn fijne optreden met een ‘boatsong’.

Wie wilde kon tussen de gangen door een andere plek kiezen, elkaar leren kennen is waar het om draait. Wat jonger en wat ouder, recente en al lang gesettelde bewoners, geanimeerd werd er volop gepraat met elkaar. Gezellig als we elkaar later tegenkomen bij de boodschappen.

Na het dessert zong Victor Budke een mooi lied van Tsjaikovski, gevolgd door een duet samen met Bert Steinmetz: het bekende duet uit de Parelvissers. De zangnummers werden begeleid door Wim van den Hoek op de piano. Luid applaus ook voor dit optreden.

Met het vaste voornemen ‘volgend jaar weer’ eindigde deze plezierige avond.

Veel dank voor het team van ‘Het einde van de wereld’ en de organisatoren van de kerngroep van het stadsdorp Java-eiland.

20.03.2023 Mieke Groen