Een prachtige cultuurwandeling, tien jaar stadsdorp  Java-eiland  30 juni 2024

Lichte bezorgdheid bij de voorbereiding van het tienjarig bestaan van Stadsdorp Java-eiland. "Oh, ons mooie programma, als we maar niet weg regenen, omver geblazen worden, botst het niet met de Zeehavendagen op dezelfde dag op ons eiland, komen er wel mensen met zoveel festiviteiten in de buurt?". Niks van dat alles! Ideaal weer, gezellige zondagse levendigheid, en wat kwamen er veel belangstellenden om te genieten  van de originele prachtig uitgevoerde optredens.

Een groep vrijwilligers van Stadsdorp had heel wat werk verzet: geflyerd, omwonenden geïnformeerd, tafels en stoelen aangesjouwd, te drinken besteld en naar de Imogirituin  gebracht: Het programma “JAVA-EILAND, HET WATER  TOEN EN NU”  kon beginnen!

De presentatie was in goede handen bij Tine, zij kondigde meteen het eerste optreden aan. Lonneke en Astrid verrasten ons met hun performance “Liefde voor de elementen”, dans en stem, geïnspireerd op de dynamiek van Java-eiland, met als decor de passerende schepen op het IJ. Vervolgens, in twee groepen opgedeeld, elk met eigen route, kwamen we al wandelend langs optredens die twee maal werden uitgevoerd.

Jedan en Hans ,op het dek van de boot van Wietske, zongen over: ”Varen met riemen en knollen”, oude roeiers-liederen uit de Molukken, Australië, en over de trekschuit in Noord Amerika.

Verderop aan de kade  mochten we binnenkomen bij gastheer Huub op zijn woonschip Somoya. Rissa, Amerikaanse singer-songwriter, zong  met haar gitaar haar “The river will guide you’’, over heimwee en onderdrukking, en met als laatste “Swing low, sweet chariot”. Bij het bruggetje van de Majanggracht, zagen we de toneelmonoloog “De vis wordt duur betaald” ingeleid door Brenda. Miles (14) speelde  Barend, de zoon van Kniertje,  die bang is om naar zee te gaan, waar zijn vader en broers zijn verdronken. Bijzonder, origineel: dit was een donkere kant van ‘water’.

Weer terug naar de Imogirituin, voor optredens waar het enthousiasme vanaf spatte: Koor aan ’t IJ zong een gevarieerd liedjesprogramma , ”Het woeste water”, vrolijk en mooi.

Tenslotte, de uitsmijter van dansgroep Great Vibes, “Hoera, hier wonen we”, zo’n aanstekelijke voorstelling, de toeschouwers zaten al mee te bewegen, op het eind werd er vrolijk mee gedanst.

Tine bedankte, na alle uitvoerenden, ook speciaal Ann, de bedenker, talentscout, die alles perfect had geregisseerd,  zij kreeg een bloemetje, groot applaus, en iedereen óp naar bar. Een vrolijke borrel in het zonnetje, toen ook nog gulle bakken hapjes, cadeau  van hotel Jakarta en de Cava-wijn van MVGM!

Mieke Groen