Jip van Leeuwen

"Als ik op het eiland ben, groet ik iedereen"

In een reeks interviews heeft Victor Budke half oktober 2018 een gesprek gehad met Jip van Leeuwen, een bewoner van de Imogirituin. Hij vertelt ons meer over zijn (interessante) leven op het eiland.

Jip van Leeuwen woont zijn hele leven in Amsterdam-Oost. Na een kindertijd in de buurt van de Sarphatistraat en de basisschool in de Funenschool -nabij de Molen van Brouwerij ‘t IJ- kwam hij op het Hervomd Lyceum in Zuid terecht. Toen woonde Jip aan het Galileiplantsoen in Watergraafsmeer. Hoewel hij in de eerste schooljaren dierenarts wilde worden sportte Jip veel. Door zijn gymnastiekleraar Carlier ging uiteindelijk het vonkje over naar sporten. (Jips moeder beoefende overigens ook atletiek op hoog niveau) Na zijn school is Jip dan ook het CIOS in Overveen gaan doen.

Jip heeft op allerlei plekken als sportleider/trainer gewerkt, zoals bij de brandweer, de gemeente, AFC (Amsterdamsche Football Club; samen met Rinus Michels), Amstel, Zeeburg en DWS. Tevens werkte hij bij de GILO -gemeentelijke inspectie lichamelijke opvoeding- en gaf hij les bij de sportinstuif en het schoolzwemmen. Ook  speelde hij in de top van de competitie veldhandbal. In de periode 1980-2000 was hij gastdocent bij CIOS Heerenveen. Daar heeft hij heel goede herinneringen aan.

Na in het begin overal in de stad en land te hebben gewerkt, kwam hij in 1970 in vaste dienst bij de gemeente Amsterdam. Daar is Jip altijd gebleven.

Zijn hele leven organiseert hij allerlei sportevenementen, bij handbal, zwemmen, sportinstuiven, revalidatiesport etc. Zo begon hij in de jaren zeventig in de Apollohal met de instuif voor lichamelijk en later verstandelijk gehandicapten. Bij deze toernooien ligt de nadruk op het recreatief meedoen. In zijn vrije tijd vond hij toen veel ontspanning in het zeilen.

In 1990 kwam hij uit de “kast” en enkele jaren later werd hij vanuit de gemeente Amsterdam gedetacheerd als organisator van de Gay Games in 1998. Deze spelen waren een groot succes.

Het sociale werd steeds meer zijn hobby. Door al zijn activiteiten heeft Jip veel contacten in de sportwereld. Luisteren, kijken, reageren is de kern van communiceren. Geduld hebben en het soms vijf keer zeggen. Via (het beoefenen en organiseren van) de sport heeft Jip dat als geen ander geleerd.

Java-eiland

In maart 2014 kwamen veel eilandbewoners bij elkaar in het restaurant aan de Kratontuin (nu “The Glass House”). Zij wilden zich actief gaan inzetten voor de buurt, voor betere contacten en sociale samenhang. Tijdens deze bijeenkomst hebben de buurtbewoners het initiatief genomen tot stadsdorp Java-eiland en Buurtsoos Java-eiland. De eerste koffieochtend van de Buurtsoos vond op 30 april 2014 plaats.

Sindsdien zet Jip zich sterk in voor de Buurtsoos: de Buurtsoos is iedere dinsdag en vrijdag van 10.00–12:30 uur in Java-Blend aan de Tosaristraat. Soms schuift een wethouder, goochelaar of een andere koffiedrinker aan. Op de koffieochtend zorgt Jip bij iedere bezoeker voor aanspraak en sociale betrokkenheid. Er worden boottochten en excursies georganiseerd. De spelletjesochtenden op de laatste vrijdag van de maand zijn een groot succes. Op deze wijze krijgen oudere mensen die meer op de buurt zijn aangewezen, een aanspreekpunt en een ruimer sociaal netwerk. En het werkt!

Bekroning

Deze zomer (2018)  werd Jip door het blad Vrije Tijd Amsterdam uitgeroepen tot Amsterdammer van de maand. Hij kreeg augustus 2018 de Frans Banning Cock penning van de gemeente Amsterdam voor zijn jarenlange inzet voor de emancipatie van lhbti-ers in de sport. In 2011 onderscheidde burgemeester Eberhard van de Laan hem als lid van Orde van Oranje Nassau. Op deze onderscheidingen is Jip erg trots.

Wat nu

  • Na herstel van een zware ziekte afgelopen jaar is hij weer als vrijwilliger actief in de recreatiezaal van de afdeling psychiatrie in het AMC
  • Hij is een verwoed verzamelaar van onder meer merchandising-artikelen van de Olympische Spelen 1928 in Amsterdam
  • Hij heeft de hele wereld rondgereisd maar wil nooit meer weg van Java-eiland.

Een uitgebreid interview met Jip is ook te lezen op: vrijetijdamsterdam.nl/algemeen/de-stad/amsterdammer-van-de-maand-jip-van-leeuwen/

26.10.2018