Weggeefkast

 

Weggeefkasten in de doorgang Imogirituin en Sumatrakade

De weggeefkasten zijn ruilkasten waar je overbodige spullen in kunt zetten. Een ander is daar misschien heel blij mee. Zelf kan je er uithalen wat je kunt gebruiken. De kast staat in de onderdoorgang van de Imogirituin naar de Sumatrakade. We zijn begonnen met één kast, wegens groot succes kwam er een tweede kast en nu zijn het er al drie! Twee boekenkasten en een 'spullenkast'.

En aantal vrijwilligers zorgt er voor dat de kasten netjes blijven.

Wilt u hier aan meedoen?  Laat het ons weten via stadsdorpjavaeiland23@gmail.com


Zo werkt het

Iedereen die er iets van zijn gading vindt, kan dat meenemen. En als je zelf iets over hebt, dan kun je het in de kast zetten. Zou wordt jouw sta-in-de-weg net datgene waar je buren naar op zoek zijn.

Aan het gebruik van deze kast zijn een paar spelregels verbonden:

 • De spullen moeten in goede staat en schoon zijn.

 • De spullen moeten in de kast passen, niet erbuiten of op de grond.

 • Iedereen kan er iets inzetten.

 • Iedereen mag er iets uithalen en meenemen.
 • Er hangt een gebruiksaanwijzing aan de kast.
 • Ook is er een e-mailadres bij dat je kunt gebruiken als er iets mis is.

Iedere week komt er iemand kijken of alles nog in orde is. We zoeken hier nog een aantal vrijwilligers voor. Iets voor jou? Meld je dan aan bij het e-mailadres van het Stadsdorp.
Het is een plek geworden voor onverwachte ontmoetingen en nieuwe contacten. We hebben er met elkaar een succes van gemaakt!

Svp niet doen...!


  Voorgeschiedenis

  In 2014 fietste Nico Schonewille op de Wethouder Frankeweg in Watergraafsmeer en zag een openbare boekenkast staan. Direct wilde Nico dit ook voor het Java-eiland opzetten en vond gehoor bij Wietske Kuipers van het stadsdorp. Op 10 september 2018 zijn Wietske en Nico er toen mee begonnen.

  Nadat Nico voor de boekenkasten had gezorgd en ze in de Imogirituin waren geplaatst, ging het snel. Er is van alles te vinden: atlassen, woordenboeken, lesboeken en natuurlijk veel (literaire) romans. Er staan ook Franse en Engelse boeken. Maar niet alleen boeken vinden daar een nieuwe eigenaar. Je vindt er van alles; sjaals, nieuwe make-up, glazen, puzzels, en zelfs een keer verse lekkerbekjes en eieren.


  Fietsend over de binnentuin zien veel mensen de boekenkasten en stoppen om er te kijken, neer te leggen en mee te nemen. Ook gemeenteambtenaren die de afvalbakken legen, of de tuin onderhouden kijken er naar. ‘s Nachts gaan zelfs bewoners met een zaklamp er naar toe. Rond de kast knopen bezoekers veel leuke gesprekken aan. Sommigen komen uit andere stadsdelen.


  Rond de kasten is een groep van tien eilanders actief. Iedere week kijkt iemand van de groep de kasten na en ruimt eventueel op. Boeken die overblijven gaan naar de Kringloopwinkel. Kom langs en verwonder!

  september 2018