Aardig zijn tegen iedereen, 50 waargebeurde hotelverhalen

Tussen mei 2018 en maart 2020 werkte Bert Kommerij als gastheer in de lobby van hotel Jakarta. 
Hij schreef regelmatig korte verhalen over zijn ontmoetingen met de gasten en die zijn nu gebundeld in het boekje: Aardig zijn tegen iedereen, 50 waargebeurde hotelverhalen.
Hoe zag het leven eruit in een Amsterdams hotel voordat corona alles veranderde?


"Een ding hebben alle gasten gemeen: niemand is thuis. Of zeg je: we wonen allemaal onder hetzelfde dak. 
Hier ontmoet de wereld elkaar. De Amerikanen met hun harde stemmen en versleten gymschoenen. De onverstaanbare Russen met hun nieuwe luxe. De orthodoxen, inclusief hoeden en pruiken, sluiers en bontmutsen. De Duitsers, Britten, Denen en Fransen. De bibberende Spanjaarden en Portugezen. Pakistan en Afrika komen binnen in vol ornaat. Aziaten en Arabieren in haute couture of traditioneel met koffers, heel veel koffers. Ze schuiven allemaal aan voor het ontbijt, nemen de lift naar boven of beneden en wrijven voorzichtig met hun wijsvinger over een kaart van een stad die ze niet kennen.
Be a local, staat erop. "Nous sommes ici."
Eigenlijk is een hotel de ideale wereld. Je hoeft niet te koken, wij doen de was, maken je bed op en als het nodig is bellen we de dokter. 
En iedereen is gelijk, mits je creditcard het doet."

Het boekje is te koop bij boekhandel van Pampus op het KNSM eiland, of rechtstreeks via  www.bertkommerijmedia.wordpress.com (€ 12,50 excl verzendkosten)

2020