Oekraïense vluchtelingen opgevangen

De opvang van de vluchtelingen wordt verzorgd door de stichting De Regenboog; vrijwilligers van deze stichting zijn aan boord van het hotelschip Bellini. Zij zijn daarmee ook intermediair – het verzoek is aanbod van steun via hen te laten verlopen.

https://www.deregenboog.org/nieuws/de-regenboog-verzorgt-opvang-van-gevluchte-oekra-ners

Spullen

Wat is er nodig?

Heeft u iets over? Breng het dan naar het gebouw van De Kleine Kapitein op de kop van het Java-eiland.

- laptops

- telefoons met opladers

- allerlei soorten sportschoenen, met name de maten 36 en 42/43

- koffers, het liefst zo groot mogelijk

- reistassen

- rugtassen 

- baardtrimmer

- ouderwetse scheermessen

- stijltangen, voor het haar

- kappersscharen

- verf, schildersbenodigdheden, ook waterverf, tubetjes verf, canvas etc

- koptelefoons

- notitieboekjes

- een yogamat en een yogablok

- een leesbril van 1,5 in de plus

De Kleine Kapitein

Voor de opvang in de Kleine Kapitein zijn we op zoek naar meubels om de privé ruimtes mee in te richten. Er wordt nog gezocht naar: 
Kasten
Stellingkasten
Kledingrekken
Ladenkastjes
Stoelen
Tafeltjes
Spiegels
Om te voorkomen dat er meubels gebracht worden die ze niet kunnen gebruiken, willen we het een beetje structureren via een andere appgroep. Mocht je een van de gezochte meubels willen doneren dan kan je een foto plaatsen in de onderstaande appgroep. Joline, medewerker bij de Kleine Kapitein, kijkt dan mee en zal per aangeboden item reageren of ze een mooi plekje hebben voor dat geliefde meubelstuk. Daarna komt het vriendelijke verzoek deze bij de receptie van de Oude Kleine Kapitein te bezorgen.

Foto’s van meubels kan je delen op: https://chat.whatsapp.com/KdnfbM7BdLyH2DaR6UDbzR

Het vriendelijke verzoek hier alleen berichten te posten m.b.t. de meubels. Overige vragen of opmerkingen kan je mailen aan ohghelpt@gmail.com

Hulp - wat is nodig?

De Regenboog heeft vrijwilligers nodig, die een dagdeel op het schip aanwezig kunnen zijn om op allerlei gebied hand- en spandiensten te verlenen.

De tijden zijn van 8 - 15 uur en van 15 - 23 uur.

Vrijwilligers kunnen zich melden via vrijwilliger-oekraine@deregenboog.org

Wasmaatjes

Wie wil thuis zo nu en dan een was draaien voor de mensen op de boot en in de school? Er zijn wel wasmachines geplaatst bij de Kleine Kapitein, maar deze zijn nog niet operationeel.

Je kan je aanmelden voor de wasmaatjes appgroep, in deze appgroep zullen wij ’s ochtends posten als er wasjes beschikbaar zijn om opgehaald te worden bij de opvang boot.

https://chat.whatsapp.com/JxRSVgWhzz94HuVHhpNYRQ

Stadsdeel Oost

In het Stadsdeel Oost biedt de gebiedsmakelaar voor het Oostelijk Havengebied – Eva Pas – zich aan om ideeën en initiatieven in goede banen te leiden. Zij nodigt eenieder met een idee om iets te organiseren uit om een formulier in te vullen met een beknopte omschrijving van het idee en komt daar dan spoedig op terug. https://forms.gle/gcKy5TqrkrXAvRFa8

Andere initiatieven

Buurtcoöperatie De Eester heeft ruimte om spullen die u zou willen doneren aan te nemen en verder te leiden.

Zij melden dat er vooral behoefte is aan persoonlijke hygiënische middelen: zeep, shampoo, tandpasta en schoonmaakmiddelen (let op ‘geen’ chemische middelen, alleen biologisch afbreek i.v.m. vuilwater verwerking op de schepen).

https://buurtcooperatieohg.nl/zorgt-amp-helpt/schip-voor-oekrieners-java-eiland/

 

De Stichting Oekraïnse gemeenschap Nederland zamelt spullen in waar in Oekraïne zelf behoefte is: https://www.ukrainians.nl/language/nl/

 

De gemeente Amsterdam nodigt u uit aanbiedingen voor ondersteuning – in welke vorm dan ook – te melden via https://www.amsterdam.nl/zorg-ondersteuning/amsterdam-steunt-oekraine/

 

Vluchtelingenwerk Nederland biedt een overzicht van de verschillende initiatieven om deze vluchtelingen te steunen via  https://www.refugeehelp.com/offer-help

In rap tempo transformeert de Kop Java naar een volwaardige opvangplaats voor Oekraïense vluchtelingen, inclusief bordjes waarop staat waar je niet mag zwemmen en waar het hondenveldje is. Het heeft iets geruststellends en intimiderends tegelijk. De Kop lijkt met zijn overdaad aan afvalbakken en vastgeschroefde picknicktafels ineens op een luchtplaats van een drijvende gevangenis. Busjes van het Rode Kruis komen de eerste mensen brengen. Hotelgasten kijken vanuit hun kamers en vanaf het terras zo de hutten in. ’s Avonds viert het personeel van de ricviercruise Amavenita feest op het dek. De verwarring is compleet en niemand weet hoelang het gaat duren.

Bert Kommerij

18.03.2022