Winterdiner

Op zondag 19 februari 2023 organiseerde Stadsdorp Java-eiland het zesde, jaarlijks terugkerende Winterdiner voor buurtbewoners.

Het diner vond plaats in de restaurantboot Het Einde van de Wereld, Javakade 61.

Een mooi verzorgde uitnodiging - huis aan huis verspreid - een aantrekkelijk programma - een tot de verbeelding sprekende locatie - en de aanmeldingen stroomden binnen.

Rob van Leeuwen heette iedereen welkom, hij stelde de vraag: WAAR ZIJN WIJ? Hij schetste compact de ontstaansgeschiedenis van ons eiland, geïllustreerd met een snelle reeks historische kaarten – van havengebied naar woonwijk.  Op z’n Amsterdams: ‘waar water is wordt zand gestort, waar zand is wordt water gegraven… ‘

Waar zijn wij?  Nog specifieker verteld door de presidente van ‘Het Einde van de Wereld’, Claud Terletski. Van de vrolijke krakerskantine toen de havenactiviteiten verdwenen, tot het sfeervolle schip waar alweer bijna 40 jaar maaltijden verzorgd worden en dat zo een ontmoetingsplek bleef voor de pioniers van het eerste uur en de nieuwkomers van Java-eiland.

Zo, we wisten waar we waren, de maaltijd kon beginnen! Prima bereid en geserveerd door de trouwe ploeg vrijwilligers van de boot. Na het hoofdgerecht trad Jedan Tutuhatunewa op, geliefde gast van het vorige winterdiner. Daar was hij geëindigd met een Iers lied, nu begon hij met een Ierse ballade, zichzelf begeleidend op de ukelele. Hij schakelde over op gitaar, een cowboyliedje werd voorzichtig meegezongen. We wonen op een eiland, daarom eindigde hij zijn fijne optreden met een ‘boatsong’.

Wie wilde kon tussen de gangen door een andere plek kiezen, elkaar leren kennen is waar het om draait. Wat jonger en wat ouder, recente en al lang gesettelde bewoners, geanimeerd werd er volop gepraat met elkaar. Gezellig als we elkaar later tegenkomen bij de boodschappen.

Na het dessert zong Victor Budke een mooi lied van Tsjaikovski, gevolgd door een duet samen met Bert Steinmetz: het bekende duet uit de Parelvissers. De zangnummers werden begeleid door Wim van den Hoek op de piano. Luid applaus ook voor dit optreden.

Met het vaste voornemen ‘volgend jaar weer’ eindigde deze plezierige avond.

Veel dank voor het team van ‘Het einde van de wereld’ en de organisatoren van de kerngroep van het stadsdorp Java-eiland.

20.03.2023 Mieke Groen