Weggeefkast

Weggeefkasten in de doorgang Imogirituin en Sumatrakade

De weggeefkasten zijn ruilkasten waar je overbodige spullen in kunt zetten. Een ander is daar misschien heel blij mee. Zelf kan je er uithalen wat je kunt gebruiken. De kast staat in de onderdoorgang van de Imogirituin naar de Sumatrakade. We zijn begonnen met 1 kast, wegens groot succes kwam er een tweede kast en nu zijn het er al drie! Twee boekenkasten en een 'spullenkast'.

Zo werkt het:

Iedereen die er iets van zijn gading vindt, kan het meenemen. En als je zelf iets over hebt, dan kun je het in de kast zetten. Zou wordt jouw sta-in-de-weg net datgene waar je buren naar op zoek zijn.

Aan het gebruik van deze kast zijn wel een paar spelregels verbonden:

 • De spullen moeten in goede staat en schoon zijn (het is geen afvalbakl).

 • Géén tijdschriften
 • De spullen moeten in de kast passen, niets mag erbuiten staan of op de grond eromheen.
 • Iedereen kan er iets inzetten.
 • Iedereen mag er iets uithalen en meenemen.
 • Er komt een gebruiksaanwijzing aan de kast te hangen. Ook komt er een telefoonnummer bij dat je kunt bellen als er iets mis is.

Als iedereen zich aan de regels houdt, kunnen de kasten permanent blijven staan.
Iedere week komt er iemand kijken of alles nog in orde is. We zoeken hier nog een aantal vrijwilligers voor. Iets voor jou? Meld je dan hier aan.
Het is een plek geworden voor onverwachte ontmoetingen en nieuwe contacten. We hebben er met elkaar een succes van gemaakt!

En aantal vrijwilligers zorgt er voor dat de kasten netjes blijven.

Wilt u hier aan meedoen?  Laat het ons weten

18.09.2015   


Weggeefkast – kapot en weer heel

In de Nieuwjaarsnacht van 2021 is, door onbekende feestvierders, een van onze weggeefkasten aan de Imogirituin gemolesteerd en vernield.

Dat was droef, maar meteen daarna bleek dat de meeste mensen wel deugen. We kregen reacties van buurtbewoners en een van hen, Harmen Groenwold van de Javakade, leidde ons in één vloeiende beweging uit de put: hij zag de ravage, deed de eerste opruiming, bood hulp bij herstel aan, vond een vervangende kast op het internet, bestelde hem en doneerde hem aan ons.

Zaterdag 23 januari vond de montage plaats: onder leiding van de gulle gever, Harmen werd de nieuwe kast in elkaar gezet, opgericht en opnieuw gevuld.

Een passant doneerde spontaan: “Ik kom hier zo vaak!”

Het weggeefkast-team – buurtbewoners die bij toerbeurt de kast in de gaten houden en zorgen dat-i netjes blijft – was er vrijwel voltallig, op gepaste afstand en uitgerust met versnaperingen bij.

Een ware wederopstanding – de weggeefkast staat er weer stralend bij.

08.01.2021


  Openbare weggeefkasten aan Imogirituin en Sumatrakade

  Vier jaar geleden fietste Nico Schonewille op de Wethouder Frankeweg in Watergraafsmeer en zag een openbare boekenkast staan. Direct wilde Nico dit ook voor het Java-eiland opzetten en vond gehoor bij Wietske Kuipers van het stadsdorp. Op 10 september 2018 zijn Wietske en Nico er toen mee begonnen.

  Nadat Nico voor de boekenkasten had gezorgd en ze in de Imogirituin waren geplaatst, ging het snel. Er is van alles te vinden: atlassen, woordenboeken, lesboeken en natuurlijk veel (literaire) romans. Er staan ook Franse en Engelse boeken. Maar niet alleen boeken vinden daar een nieuwe eigenaar. Je vindt er van alles; sjaals, nieuwe make-up, glazen, puzzels, en zelfs een keer verse lekkerbekjes en eieren.


  Fietsend over de binnentuin zien veel mensen de boekenkasten en stoppen om er te kijken, neer te leggen en mee te nemen. Ook gemeenteambtenaren die de afvalbakken legen, of de tuin onderhouden kijken er naar. ‘s Nachts gaan zelfs bewoners met een zaklamp er naar toe. Rond de kast knopen bezoekers veel leuke gesprekken aan. Sommigen komen uit andere stadsdelen.


  Rond de kasten is een groep van tien eilanders actief. Iedere week kijkt iemand van de groep de kasten na en ruimt eventueel op. Boeken die overblijven gaan naar de Kringloopwinkel. Kom langs en verwonder!


  De weggeefkasten zijn ruilkasten waar je overbodige spullen in kunt zetten. Een ander is daar misschien heel blij mee. Zelf kan je er uithalen wat je kunt gebruiken. De kast staat in de onderdoorgang van de Imogirituin naar de Sumatrakade. We zijn begonnen met 1 kast, wegens groot succes kwam er een tweede kast en nu zijn het er al drie!

  september 2018