Robert van den Brink

"Ik wil telkens iets anders"

In een reeks interviews heeft Victor Budke half december een gesprek gehad met Robert van den Brink, voormalig bewoner en nu ondernemer aan de Tosaristraat. Robert vertelt over zijn veelzijdigheid als interieur-stylist, schilder en ontwerper, facilitair manager en eigenaar van een Bed & Breakfast en koffiehuis.

Muiden

Robert van den Brink is met zijn tweelingbroer in Muiden geboren en opgegroeid. Hij moest al vroeg een zelfstandig bestaan opbouwen. Na zijn schooltijd begon hij in de kruitfabriek te werken. Al snel gaf hij in de productie leiding aan collega’s; hij heeft er ook meerdere ontploffingen meegemaakt. In 1990 ging de fabriek failliet en liet Robert zich omscholen tot ICT’er. Daarna kwam hij als systeem- applicatiebeheerder terecht bij een onderdeel van TNT Post, waar hij projecten begeleidde bij de afdeling Data en Tekst. Deze afdeling verzorgde de “directmail” voor allerlei (grote) klanten: dat is het samenstellen van tekstpost met adresseringen.

Interieur-stylist

Tijdens de periode bij TNT Post zat Robert niet stil en volgde eind jaren negentig een opleiding tot interieur-stylist. Bij Cendris werd hij gevraagd voor een project ”Inhuizing directie Netwerk VSP” (folderverspreiding NL) in Utrecht, waarbij een opslagloods tot kantoorruimte werd omgetoverd. Robert ontwierp hiervoor zelf het meubilair. Dit project kwam ook voor zijn studie goed uit. Na deze klus werd hij verantwoordelijk voor facilitaire zaken van twee hoofdkantoren van Cendris in Utrecht en Den Haag, met 560 medewerkers. Als senior facilitair beheerder moest hij van alles inregelen.

Schilderen en ontwerpen

Al op jonge leeftijd is Robert gaan schilderen. Hij heeft voorkeur voor Pop Art, zoals de schildering in Java-Blend Amsterdam op deze foto laat zien.

Robert heeft het product WallFrame ontworpen, waarbij kinderen met vijf basisvormen in 7 verschillende kleuren en met behulp van een ijzerhoudende achtergrond allerlei voorstellingen op een muur kunnen maken. Een soort mini-stek, maar dan groot op de muur. Het product werd grotendeels aangekocht door naschoolse opvang, kinderdagverblijven, zorginstellingen, blinden en slechtziende instituut, etc. Hij wilde er een massaproduct van maken, maar dat is helaas niet gelukt.

Anthos bank (familie Brenninkmeijer)

Vlak na de eeuwwisseling maakte Robert de overstap naar de privébank van de familie Brenninkmeijer; als facilitair manager was hij verantwoordelijk voor alle interne aangelegenheden. Daarnaast was hij lid van de OR en de kunstcommissie. Voor zijn HBO studie facilitair management heeft hij een (proef)schrift geschreven over de professionaliseringsslag Receptie, het visitekaartje van het bedrijf.

Robert als pionier en bewoner van Java-eiland

Toen Robert en zijn toenmalige vriend op 14 februari 1998 op Java-eiland kwamen wonen, had hij zijn schildersatelier aan de Zamenhofstraat (overkant van het Y). Het Java-eiland was nog één grote bouwput: de Sumatrakade een zandweg met loopplanken, de grachtenpanden moesten nog gebouwd worden en de Jan Schaeferbrug kwam pas in 2001. Via het pontje op de kop van het eiland richting Centraal Station of de verbindingsdam was de enige mogelijkheid om het eiland te verlaten. De boodschappen en andere diensten werden verzorgd via een intern service-systeem: de verschillende leveranciers hadden toegang tot de gebouwen en konden de bestellingen afleveren in de witte kasten in het souterrain bij de lift. Er was nog weinig sociale cohesie op het eiland: veel mensen werkten in of buiten de stad en er was weinig onderling contact. De samenstelling van de huurder-bewoners op het Java-eiland werd vooraf getoetst op inkomen en gezinssituatie d.m.v. een interview met beheerder Jacobus Recourt.

Vanwege de toenmalige problemen in de Bijlmer was men voorzichtig met het plaatsen van bewoners in hoogbouw. Na de Bijlmer is Java-eiland samen met (invoegen) KNSM-eiland in de stad het eerste hoogbouwproject. In de stedelijke hoogbouw was het uitgangspunt om diverse doelgroepen bij elkaar te brengen. Hierdoor ontstaat binnen de buurt(bewoners) een evenwicht uit verschillende leefomstandigheden.

Medio 2016 is Robert verhuisd naar de Oosterparkbuurt in een karakteristieke woning uit de jaren 1910. Door zijn werk is hij nog dagelijks verbonden met het Java-eiland.

Robert als werker: Bed&Breakfast The Art Hotel en koffiehuis / buurtcafé Java-Blend Amsterdam

Van 1998 tot 2009 woonden Robert en zijn toenmalige vriend op  Sumatrakade hoek Lamonggracht. In 2009 verhuisden zij naar de Imogirituin en begon Robert een Bed en Breakfast. In 2010 ontving hij een award van Airbnb tot beste B&B van Amsterdam. Na een succes periode van 5 jaar is in 2014 The Art Hotel gestopt en verbonden Robert en zijn zus zich aan een nieuwe uitdaging, koffiehuis Java-Blend Amsterdam op de kop van het Java-eiland.

Met allerlei activiteiten in koffiehuis / buurtcafé Java-Blend Amsterdam wil Robert iets voor de buurt en bewoners Oostelijk Havengebied betekenen. Hij heeft veel contact met groepen, die voor meer sociale cohesie zorgen zoals de Buurtsoos en stadsdorp Java-eiland. Hieronder een opsomming van een aantal activiteiten in Java-Blend:

  • Dagelijks (maandag gesloten) open voor ontbijt, lunch
  • Op de koffie bij Buurtsoos Java-eiland voor de oudere buurtbewoners, dinsdag- en vrijdagochtend
  • Samen eten verbindt: betaalbare maaltijden op de dinsdag- en donderdagavond in samenwerking met vrijwilligers van Civic Amsterdam.
  • Buurt servicepoint DHL en UPS voor afleveren en ophalen pakketten
  • Bridgen, handwerken op de donderdagmiddag
  • Een leesplank waar je boeken kunt halen en brengen
  • Vier maal per jaar ruimen een aantal enthousiaste buurtbewoners het zwerfvuil op, en Robert doet tevens mee aan de landelijke opschoondag

Robert zegt dat hij van steeds nieuwe uitdagingen houdt: “Ik wil telkens iets anders”.

11.03.2019