De ‘Kop van het Java-Eiland’ is nog steeds, afgezien van de noodschool, onbebouwd. Er was ooit een ideeën-wedstrijd over wat er met dat gebied moest gebeuren. Er kwamen tal van voorstellen, maar de jury kwam er niet uit. De toen verantwoordelijke wethouder (Duco Stadig) vertrouwde mij toe: “Ik ben daar niet rouwig om. Ik had op die plek ooit een heel romantische ervaring. Zolang er niets gebouwd wordt kan ik die koesteren. Dat bouwen doen mijn opvolgers maar”.

Ik deed, niet echt serieus, aan die wedstrijd mee met het voorstel: “Doe op de uiterste punt een landmark, iets zo opvallends als het New Yorkse Vrijheidsbeeld. Bijvoorbeeld een tweelingbeeld van Jan van Riebeeck en Nelson Mandela, met een arm om elkaars schouder. In de voeten publiekstrekkende en openbare functies, daarboven een school, en daar weer boven een hotel of woningen. In de hoofden natuurlijk restaurants en café’s, want daar heb je het mooiste uitzicht van Amsterdam. Maar zonder terras, want je waait daar vast 9 van de 10 dagen weg.” Pure kitsch, vind ik vaak leuk, de Gouden Bocht van de Herengracht is natuurlijk de kitsch van die tijd en volgens veel architecten is het Java-Eiland ook kitsch: nadoen van grachtenwanden en een nep-Jordaan bij de dwarsgrachtjes. Mijn voorstel werd natuurlijk meteen geprullebakt, op gevoel voor humor valt de overheid zelden te betrappen.  

Blijkens de site van de gemeente vind ook de gemeente dat de kop iets moois en markants moet worden. Dank. Maar dan zie ik het Stedenbouwkundig Plan voor wat zij de ‘Driehoek’ noemen: het zuidoosten van het gebied. Daar komt een hotel. Heb ik niks tegen. Maar niets over de vormgeving en hoogtebeperkingen die ik niet begrijp: volgens mij mag het daar hoog. Wat ik er van begrijp: dat wordt een dom torentje en dat zou een gemiste kans zijn.

En laat er in ieder geval ruimte blijven voor festivals en voor Sail. Het Java-Eiland mag van mij ook een stadsdorp zijn, maar ik woon toch graag in een stad. En die bestaat niet alleen uit gebouwen, zelfs voor mij die vind dat er in de stad nauwelijks genoeg gebouwd kan worden.

Lees verder over de tuinen van het Java-eiland>>